Un tata puternic


Posted on June 16th, by pastor in Church, Pastor Florin's Blog. No Comments

UN TATA PUTERNIC

 

Zilele acestea pe harta sarbatorilor americane se celebreaza o sarbatoare care nu este caracterizata de fastul si comercialismul altor astfel de evenimente, dar care este extrem de importanta prin implicatiile sociale si spirituale pe care le impune. Este vorba de Ziua Tatalui. Este un moment prielnic pentru meditatie profunda asupra acestei calitati fenomenale in familie, societate si biserica.

Punctul de plecare al acestui mesaj este constituit de superba parabola a Fiului Risipitor asa cum este redata de Luca 15. Desi suntem tentati sa ne odihnim atentia asupra fiului risipitor care risipeste in goana nu doar avutia tatalui ci si capitalul de iubire si incredere al tatalui si care apoi insceneaza o intoarcere spectaculoasa in casa infinitei iubiri,  totusi, caracterul peren, solid, imuabil si impozant prin umilinta iubirii lui este Tatal. Parabola ne prezinta un tata puternic care in ciuda dificultatilor si a crizei generationale si familiale ramine acelasi la nivel emotional, sentimental, social si spiritual. Familiile moderne, biserica si societatea au nevoie imperioasa de astfel de oameni. De aceea, in acest articol vom adresa fortele care il fac pe un tata puternic.

Mai intai insa, o privire concisa la statutul pe care il au tatii in societatea postmoderna. Este foarte clar ca cea mai mare parte a istoriei umane, indiferent de cultura, a avut un caracter patriarhal in care tatal era capul familiei in adevaratul sens al cuvintului, puterea sa derivind din autoritatea patriarhala, forta fizica si financiara si statutul social incontestabil pe care il posedau barbatii. De fapt, romanii au generat o lege numita in latina patria potestas sau puterea tatalui, lege care conferea tatalui puterii depline asupra sotiei si copiilor. Evident ca aceasta cultura patriarhala a dus uneori la abuzuri indescriptibile.

Situatia prezenta insa este total diferita. Prin emergenta miscarilor sociale de emancipare, a feminismului, proliferarea masiva a divortului, prin legiferarea avortului, prin numeroasele nasteri in afara cadrului familial, prin progresul stiintific materializat in fertilizarea in vitro si fenomene precum clonarea, prin atomizarea valorilor, prin rolul tot mai diminuat al spiritualitatii si credintei si uneori prin totala iresponsabilitatea a multor tati, Tatal, personajul ‘puternic’ a devenit un fel de marioneta ce actioneaza timid si mecanic la directiile a numeroase sfori sociale.

Dintr-o persoana admirata de-alungul istorie, tatal a devenit un personaj care iese din centrul familiei si al societatii si care este considerat dispensabil de fortele sociale ‘progresive’. Iata ce spunea de curind prestigiosul TIME in unul din articolele sale care tratau exact acest subiect: “Intre fertilizarea in vitro si fenomenul clonarii, tatii ar putea devenii veritabili dinozauri” (Mai 22, 2000). Acest fenomen este ilustrat de o statistica cumplita – in prezent in America, in fiecare seara aproximativ 40% din copii merg la culcare intr-o casa in care nu este prezent tatal. Acest lucru are loc la nivel societal, dar realitatea trista este ca pina si biserica ofera acces acestui fenomen in sinul ei.

De aceea, cred ca este nevoie mai mult ca orisicind de tati crestini puternici, nu prin forta pumnului, a musculaturii robuste, prin impunerea autoritatii patriarhale care s-a diminuat, ci prin alt tip de forte, reflectate de tatal din parabola.

  1. Forta exemplului personal. Tatal din aceasta parabola este puternic prin forta exemplului pe care il ofera celor doi fii ai sai. Un tata isi construieste un statut masiv, puternic prin modul in care traieste, prin exemplu pe care il  ofera: A. la nivel spiritual – prin a fi un exemplu de spiritualitate pentru copii sai. Daca tatal nu studiaza Scriptura, nu se roaga, nu participa la biserica, nu are o relatie intima cu Dumnezeu, este irealist sa astepte ca copiii sai sa devina giganti spirituali. Tatal da tonul spiritualitatii in familiei, asa cum sugestiv se exprima Steve Farrar, “Un tata este ca un submarin spiritual prezent sub suprafata tuturor activitatilor din viata unui copil”. B. un exemplu in viata de familie. Un tata puternic este inainte de toate un sot bun, un model de la care copii invata constient si inconstient cum sa devina ei insisi niste oameni puternici. C. un exemplu in relatiile cu ceilalti si cu Biserica. Copii nu-i vor trata pe altii mai generos decit tatal lor. Deaceea, relatiile copiilor si a tinerilor cu cei din jur sunt determinate de calitatea exemplului oferit de parinti. In acelasi sens, un tata care are o atitudine negativa fata de biserica, conducerea biserici, care cultiva revolta si insubordonarea, nu trebuie sa fie surprins cind copiii nu vor mai frecventa respectiva biserica sau nu vor mai merge deloc. Exemplul personal este o forta care il face puternic pe orice tata.
  2. Forta respectului. Tatal din parabola manifesta, surprinzator, respect pentru fiul risipitor. El nu il trateaza pe masura faptelor sale. Nu ii iarta pacatul, dar tine neaparat sa-i impuna consecintele. Dimpotriva, la inopinanta intoarcere, tatal il trateaza cu un respect uluitor atit pentru fiii lui cit si pentru cititor. Intotdeauna exemplul personal conduce la respect, iar un tata care respecta si este respectat in familie, biserica si societate este un tata puternic. Din pacate, uneori tatii cred ca respectul se cistiga prin exercitarea autoritatii, prin exasperarea copiilor (Ef 6:1-6), prin control manifestat in protejarea exagerata, prin indulgenta si favoritism. Respectul incepe cu respect de sine, adica a face lucruri respectabile si culmineaza cu respectul fata de altii. Astazi multi tati nu sunt respectati datorita climatului social, dar si datorita esecului de a fi acele modele care impun respect.
  3. Forta Iubirii. Ceea ce il face pe tatal din parabola un gigant este forta iubirii pentru fiul pierdut si modul nedesimulat prin care exprima aceasta iubire. Iubirea acestui tata, desi tradata de aventurile riscante ale fiului, nu este stirbita sau diminuata in nici un fel. Parca intensitatea ei creste pe masura ce trece timpul si iubirea lui neconditionata il pironeste pe crucea dorului in asteptarea celui pierdut, iar atunci cind fiul se intoarce in final, exprimarea iubirii este vulcanica, o efuziune de patos si entuziasm. Realitatea este ca multi tati nu reusesc sa exprime vizibil – corporal si   verbal – sentimentele de iubire pe care le nutresc pentru copii lor si multi cred ca a manifesta iubirea este o slabiciune usor exploatata de copii. Insa iubirea neexprimata clar este neimpartasita, astfel ca copiii nu au siguranta iubirii neconditionate. Cind copii se simt iubiti dezvolta incredere in parinti si au curajul sa comunice cu ei toate aspectele vietii lor, iar atunci cind au gresit, cind risipesc bunurile parintilor, cind pribegesc departe au curajul sa se intoarca acasa la tatal care asteapta iubind. Calea cea mai scurta spre inima copiilor, calea cea mai scurta spe casa, este calea iubirii. Iubirea este acea forta incomesurabila care creeaza un tata puternic.

Fie ca forta exemplului personal, forta respectului si forta iubirii sa devina coordonatele autoritatii fiecarui tata. Happy Father’s Day.

Florin T. Cimpean

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>Latest posts

Check out our latest blog posts

Duminica, August 24: va invitam la Biserica Philadelphia

E iarasi Duminica, e din nou timpul sa participati la serviciile Biserici. Daca sunteti in oras, local vostru este la inchinare. Dimineata de la...

August 17: Servicii cu pastorii Nelu Gurau si Marinel Ceuta
Dragi Prieteni, Va invitam Duminica la serviciile Bisericii Philadelphia. La serviciul de dimineata invitatul special este Pastorul Nelu Gurau din Brasov, vicepresedintele Cultului Penticostal din...
August 10: Casatoria lui Sorin Leahu & Stephanie Bonica

Dragi Prieteni,

Va invitam din nou la serviciile Bisericii Philadelphia, Duminica, August 10.

In cadrul serviciului de dimineata avem casatoria lui Sorin Leahu & Stephanie Bonica....